Κατηγορίες
Ιστορία

ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ «Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ»

Σαν σήμερα 2 Φεβρουαρίου 2020

Ο λόφος Μαμάγιεφ στο Βόλγκογκραντ

Η πόλη που δεν θα ξεχάσουν ποτέ Γερμανοί και Ρώσοι

Βόλγκογκραντ, η πόλη του Βόλγα. Κάνοντας μια βόλτα σαν επισκέπτης στην ρώσικη αυτή πόλη στις όχθες του Βόλγα, με τα όμορφα γεμάτα πράσινο πάρκα, το φυσικό περιβάλλον που την περιστοιχίζει, την καλά σχεδιασμένη ρυμοτόμηση, τα πολλά αξιοθέατα δεν μπορείς να φανταστείς ότι εκεί διεξήχθει η μεγαλύτερη μάχη όλων των εποχών από πολλές πλευρές. Σου το θυμίζει όμως το μεγαλοπρεπές τεραστιών διαστάσεων μνημείο 85 μέτρων «Η Μητέρα Πατρίδα Καλεί», στον λόφο Μαμάγιεφ αλλά και το μουσείο που είναι αφιερωμένο στην μεγάλη μάχη.

Η πόλη ιδρύθηκε το 1589 με το όνομα Τσαρίτσιν, το οποίο έφερε μέχρι το 1925. Τότε μετονομάσθηκε, προς τιμήν του Ιωσήφ Στάλιν σε Στάλινγκραντ μέχρι το 1961. Επί των ημερών του Ιωσήφ Στάλιν είχε γίνει ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο με 450.000 περίπου κατοίκους και 126 εργοστάσια. Η πόλη αποτελούσε δίπλα στον Βόλγα, μία πολύ σπουδαία επικοινωνιακή αρτηρία για την Σοβιετική Ένωση.

Στην κόλαση του Στάλινγκραντ.

Η μεγαλύτερη εκστρατεία της ιστορίας

Ήταν 22 Ιουνίου 1941 όταν ξεκίνησε η επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα», όπου περίπου τρία εκατομμύρια Γερμανοί στρατιώτες, εισέβαλαν στην Σοβιετική Ένωση. Οι αστραπιαίες νίκες των Γερμανών σταμάτησαν έξω από την Μόσχα τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, μπροστά στην λυσσαλέα αντίσταση σοβιετικού στρατού και λαού. Η υποχώρηση των Γερμανών σταμάτησε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Μόσχα με τεράστιες απώλειες. Το καλοκαίρι του 1942 το γερμανικό επιτελείο αποφάσισε να επιτεθεί στην νοτιοανατολική περιοχή της Ρωσίας, με στόχο πλούσιες σε αγροτικά προϊόντα περιοχές, τις πετρελαιοπηγές του Καύκασου (που θα εφοδίαζαν τις μεραρχίες του και τον γερμανικό λαό) και την βιομηχανική πόλη Στάλινγκραντ που δίπλα στις όχθες του Βόλγα ήταν ένας σπουδαίος συγκινωνιακός ποτάμιος κόμβος για τις πετρέλαια του Καυκάσου. Όμως ένας ακόμα λόγος προπαγανδιστικός, ήταν η ονομασία της πόλης που έφερε το όνομα του μεγάλου του αντιπάλου, του Στάλιν. Kαι αυτή ήταν η μεγαλύτερη εμμονή του Χίτλερ που την πλήρωσε και ακριβά. Ο Γιόζεφ Γκέμπελς υπουργός προπαγάνδας, έβαλε σε κάθε πόλη ταμπέλες με την απόσταση τους από το Στάλινγκραντ! Τέτοια ήταν η μανία των Ναζί για την κατάκτηση του.

«Με την 6η Στρατιά μπορώ να κάνω έφοδο στα ουράνια», Αδόλφος Χίτλερ.

Γερμανικό πεζικό επιχειρεί στα περίχωρα της πόλης.

Οι γερμανοί χώρισαν τα στρατεύματα σε δύο ομάδες την «Α και Β ομάδες Στρατιών». Η ραχοκοκαλιά της Β ομάδας ήταν η 6η Στρατιά, με διοικητή τον Φρίντριχ Πάουλους και δύναμη 270.000 στρατιώτες,3.000 πυροβόλα διαφόρων τύπων και 500 άρματα μάχης. Από αέρος υποστηριζόταν από 1.200 αεροπλάνα. Η επίθεση ξεκίνησε 17 Ιουλίου 1942 όπου οι γερμανοί βρήκαν μπροστά τους 160.000 στρατιώτες, της 62ης και 64ης Στρατιάς με  2.200 πυροβόλα και 400 άρματα μάχης Από αέρος υποστηριζόταν από 454 καταδιωκτικά και περίπου 200 βομβαρδιστικά μεγάλης εμβέλειας. Συνολικά Γερμανοί και Ρώσοι παρέταξαν στο ευρύ μέτωπο από 1 εκατομμύριο στρατιώτες περίπου. Το υλικό και η ποιότητα της 6ης Στρατιάς, έδιναν στον Χίτλερ την αυτοπεποίθηση ότι θα κατατρόπωνε τις σοβιετικές στρατιές. . Η 4η Τεθωρακισμένη Στρατιά του Στρατηγού Χέρμαν Χοτ διέσπασε την 64η Στρατιά και βοήθησε στο έργο διείσδυσης του Πάουλους στην πόλη του Στάλινγκραντ.

Ερείπια παντού

Ρώσοι στρατιώτες μάχονται εναντίων του εχθρού στα ερείπια.

 Στις 23 Αυγούστου ξεκίνησε ο ανελέητος βομβαρδισμός του Στάλινγκραντ όπου 2.000 πτήσεις, έκαναν ερείπια σε λίγες ώρες το 80% των κτιριακών υποδομών της πόλης. Σπίτια και εργοστάσια μετατράπηκαν σε σωρούς ερειπίων, που δημιούργησαν ένα εφιαλτικό πεδίο μάχης για τους στρατιώτες και των δύο πλευρών. Φτάνοντας η 6η Στρατιά στα περίχωρα της πόλης αντίκρυσε ένα απροσπέλαστο δίκτυο οχυρώσεων, από τα ερείπια που υπήρχαν και οι Ρώσοι το εκμεταλλεύτηκαν. Ο Πάουλους δεν μπορούσε στο αστικό αυτό πεδίο, να αναπτύξει τα μηχανοκίνητα τμήματα του και όλη τη «δουλειά» ανέλαβαν οι απλοί πεζικάριοι οπλίτες. Οι μάχες ήταν σε κοντινή απόσταση μεταξύ γερμανών και ρώσων και πολλές φορές σώμα με σώμα. Ελεύθεροι σκοπευτές σκότωναν εκατοντάδες αντιπάλους καμουφλαρισμένοι τέλεια στα ερείπια, με γνωστότερο όλων τον θρυλικό Καυκάσιο Βασίλι Ζάϊτσεφ που εξολόθρευσε 242 εχθρούς. Εργοστάσια, σπίτια, χαρακώματα άλλαζαν χέρια πολλές φορές ακόμα και την ίδια μέρα! Χρόνια μετά τον πόλεμο βρέθηκαν δύο σκελετοί ενός γερμανού και ενός ρώσου στρατιώτη σε σταση να λογχίζει ο ένας τον άλλο, εύρημα που αποδείκνυε την σκληρότητα των μαχών.

Εικόνα από το βομβαρδισμένο Στάλινγκραντ

«Δεν υπάρχει γη για μας πίσω από τον Βόλγα», Βασίλι Ζάϊτσεφ.

Πλησίαζε χειμώνας και οι συνθήκες γίνονταν δύσκολες, αφού άρχισε να χιονίζει κιόλας. Οι απώλειες τεράστιες και στον πληθυσμό που στοιβάζονταν στις όχθες του Βόλγα για να περάσουν απέναντι με ποταμόπλοια. Βομβαρδισμοί, κρύο, αρρώστιες ήταν οι λόγοι. Ο Στάλιν διατάζει με κάθε κόστος να κρατηθεί η πόλη. Ο Χίτλερ να κατακτηθεί. Η ματαιοδοξία τους, οδηγεί σε χιλιάδες νεκρούς. Η επίθεση των Γερμανών σταματάει στις 19 Νοεμβρίου. Έκτοτε αρχίζει η επιχείρηση «Ουρανός» των Ρώσων, ένα σχέδιο περικύκλωσης που σχεδίαζε ο Στρατηγός Ζούκωφ και οι επιτελείς του. Οι δυνάμεις των σοβιετικών διαλύουν τις συμμαχικές δυνάμεις των γερμανών, Ιταλούς, Ρουμάνους, Ούγγρους, Κροάτες και Φινλανδούς που κάλυπταν τα νώτα τους.

Ο Βασίλι Ζάϊτσεφ εκπαιδεύει νέους ελεύθερους σκοπευτές

Εγκλωβισμένοι από παντού

Στις 23 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η περικύκλωση της 6ης Στρατιάς γύρω από την πόλη. 300.000 στρατιώτες, σε σωματική και ψυχολογική κατάσταση στα όρια της προσμένουν σε βοήθεια. Προσπάθειες απεγκλωβισμού της, απέτυχαν από τον Στρατάρχη Μανστάϊν. Αεροπορικές ρίψεις εφοδίων έγιναν από την Λουφτβάφε, για να βοηθήσουν τους γερμανούς που εγκλωβίστηκαν στην «κόλαση» του Στάλινγκραντ. Οι απώλειες από την πείνα, το κρύο, τις μάχες και τις κακουχίες ήταν περισσότερες πλέον απ’ οτι στις μάχες. Στις 12 Δεκεμβρίου κάθε ελπίδα απεγκλωβισμού είχε σβήσει. Οι χριστουγεννιάτικες ευχές του Χίτλερ στους εγκλωβισμένους, δεν δίνουν καμμία προσδοκία για κάτι καλό.

Παράδωση άνευ όρων

Η απαίτηση του Χίτλερ να σκοτωθούν ηρωικά οι στρατιώτες της 6ης Στρατιάς από το να παραδοθούν στον εχθρό, έφτανε τα όρια του παραλόγου. Στις 30 Ιανουαρίου προβιβάζει τον Πάουλους σε Στρατάρχη λέγοντας του «ποτέ γερμανός Στρατάρχης δεν αιχμαλωτίστηκε». Στις 31 Ιανουαρίου ο Πάουλους παραδίνεται άνευ όρων στους σοβιετικούς. Την 2 Φεβρουαρίου μια απόκοσμη ησυχία εξαπλώθηκε στο Στάλινγκραντ, μετά από 5 μήνες αδυσώπητων μαχών. Από τις 10 Ιανουαρίου εώς 2 Φεβρουαρίου στην τελική φάση της επιχείρησης, η 6η Στρατιά είχε 140.000 νεκρούς και 91.000 αιχμάλωτους. Από αυτούς μετά το τέλος του πολέμου την δεκαετία του ’50 θα επιστρέψουν ζωντανοί στην Γερμανία περίπου 5.000. Συνολικά οι απώλειες των ρώσων ήταν 478.741 νεκροί και 650.000 τραυματίες (στρατιώτες και πολίτες) και των γερμανών 800.000 νεκροί και τραυματίες!

Πανηγυρισμοί μετά την νίκη.
https://thecaller.gr/xronomixani/h-foniki-maxi-tou-stalingkrant-me-tous-ekat-nekrous/

Οι επιπτώσεις της μάχης

Μετά την μάχη (το αντίκτυπο της οποίας φέρνει εφιάλτες στους γερμανούς ακόμα και σήμερα), η ναζιστική γερμανία δεν συνήλθε ποτέ. Με εξαίρεση την μάχη του Κουρσκ που προσπάθησε ν΄ αντεπιτεθεί, άρχισε η ολική υποχώρηση της Βέρμαχτ (ονομασία του τότε γερμανικού στρατού) που κατέληξε στο ίδιο το Βερολίνο. Οι δυτικοί «σύμμαχοι», Ρούσβελτ και Τσώρτσιλ  εκθείασαν τον σοβιετικό λαό και τον κόκκινο στρατό, για την μεγαλειώδη νίκη, αλλά υπήρχε και κάτι οξύμωρο σε όλο αυτό. Το βάρος που σήκωσε η Σοβιετική Ένωση όλα τα χρόνια του πολέμου, (27.000.000 νεκροί σε σύνολο 180.000.000 κατοίκων και τεράστιες καταστροφές στις υποδομές) έδωσε την ευκαιρία στους δυτικούς να προετοιμαστούν καλύτερα για την αντεπίθεση τους. Θέλοντας να εξασθενήσουν την κομμουνιστική ρωσία που πολεμούσε τους ναζί μόνη της στην ουσία, για να επικρατήσουν οι ίδιοι με τις ιμπεριαλιστικές τους τακτικές, δεν βοηθούσαν με ένα δεύτερο μέτωπο κατά των ναζί για να ανακουφίσουν την «δήθεν σύμμαχο» τους. Η ιδεολογική διαφορά με τους σοβιετικούς, ήταν ένας λόγος που ήθελαν να επικρατήσουν μεταπολεμικά, με την ρωσία όσο το δυνατόν πιο αδύναμη. Και ήταν η νικηφόρα εκστρατεία των ρώσων στις ευρωπαϊκές πεδιάδες μέχρι την καρδιά του «ναζιστικού κτήνους», που έδωσε την μεγάλη νίκη κατά του Χίτλερ. Η «δυτική προπαγάνδα» όμως, έχει αφήσει το στίγμα της στην ιστορική μνήμη παγκοσμίως. Η περιβόητη απόβαση της Νορμανδίας, έχει παρουσιαστεί σαν η τελική νίκη από τους «απελευθερωτές της Ευρώπης» αμερικανούς. Σε πολλούς τομείς όπως στην βιβλιογραφία και τον κινηματογράφο, έχει μέινει σαν η «μητέρα των μαχών» του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Αρνούνται να δεχτούν ότι αν δεν ήταν η αντίσταση των ρώσων στην ανατολή, που δέσμευε τα 3/4 των γερμανικών μεραρχιών η απόβαση τους ίσως κατέληγε σε πανωλεθρία. Το μέγεθος της «τιτανομαχίας του Στάλινγκραντ» από οποιαδήποτε πλευρά κι αν το δούμε, ήταν η αρχή του τέλους για τον Χίτλερ και την ναζιστική σκιά που σκέπασε τον ουρανό της Ευρώπης για 6 χρόνια.

Σας ασπάζομαι, Νίκος.

Κατηγορίες
Εκπαίδευση Εργασίες Κοινωνία Κόσμος Υγεία

THERANOS «ΔΙΨΑ ΓΙΑ ΑΙΜΑ»

Γράφουν οι Νικόλαος Πετρίδης, Έφη Κόκορη, Φυλλιώ Μάτσιου.

Εργασία στα πλαίσια του Δ.Ι.Ε.Κ.

 Η περίπτωση της αυτοδημιούργητης και αυτοκαταστροφικής “ιδιοφυίας”

Πλήθος εξωφύλλων με την εικόνα της, συρροή από άρθρα που εξύψωναν την ιδιοφυία της και υπεράριθμες αναφορές στο όραμα της εταιρίας που θα “φέρει επαναστατικές αλλαγές” προδίδουν το μεγαλείο το οποίο κατάφερε να δημιουργήσει για τον ίδιο της τον εαυτό η Elizabeth Holmes. Με πρότυπο τον Steve Jobs, το 2003 η 19χρονη τότε Holmes, αποφάσισε να εγκαταλείψει το πανεπιστήμιο του Stanford και να χτίσει τη δική της αυτοκρατορία, με την ιδέα πως θα αφήσει το αποτύπωμά της στην ιστορία. Οι ιδέες, όμως, κρύβουν και παραισθήσεις. Πώς όμως ξεκινάει η ιστορία της εκατομμυριούχου;

Πριν μεταφερθούμε στο κυρίως θέμα, θα ήταν χρήσιμο να γυρίσουμε πίσω τον χρόνο, τόσο όσο ώστε να μελετήσουμε το ξεκίνημα της Holmes. Γεννήθηκε το 1984 στην Washington, USA, από κοινωνικά πετυχημένους γονείς και συνεπώς γαλουχημένη, θεωρητικά, με όλα τα εφόδια που θα συνέβαλαν στην προώθησή της ως σπουδαίας επιστημονικής μορφής. Η μητέρα της, Noel, εργαζόταν σε επιτροπές του Αμερικανικού Κογκρέσου και ο πατέρας της, Christian Holmes, δούλευε στην ενεργειακή εταιρία “Enron”, πριν προσληφθεί σε υπηρεσίες της κυβέρνησης όπως η USAID.

Στην ηλικία των επτά, η Holmes αποπειράθηκε να φτιάξει μια χρονομηχανή, γεμίζοντας ένα ολόκληρο τετράδιο με λεπτομερή σχέδια για όλες τις λειτουργίες της. Όταν έκλεισε τα εννιά, ανακοίνωσε στους συγγενείς της με πλήρη σοβαρότητα στον λόγο της πως “Εγώ όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω εκατομμυριούχος”. Κανείς δεν την αμφισβήτησε, τότε. Ακόμη, το ανταγωνιστικό της πνεύμα φανερώθηκε σε διάφορες περιστάσεις. Μια από τις οποίες υπήρξε αξιοσημείωτη και θεωρείται στοιχείο κλειδί για τις προοπτικές της ήταν στη διάρκεια ενός οικογενειακού παιχνιδιού με τον αδερφό της και τον ξάδερφό της (Μονόπολη), όπου επέμενε να παίζει μέχρι το τέλος κάθε φορά, με σκοπό να αποκτήσει όσες περισσότερες ιδιοκτησίες έως ότου θα νικούσε. Αν δεν συνέβαινε αυτό που επιθυμούσε, οργιζόταν και ξεσπούσε με υπερβολή.

Κάποια χρόνια αργότερα,  όταν πλέον ήταν μαθήτρια γυμνασίου σε ιδιωτικό σχολείο, ανέπτυξε μόνη της μια εργασιακή ηθική, ξενυχτώντας με μόνη της έγνοια το διάβασμα, κυρίως ασχολούμενη με τον προγραμματισμό. Οι υψηλοί της βαθμοί και η αφοσίωσή της στη μελέτη παρ’ όλα αυτά την αποξένωναν από τους υπόλοιπους μαθητές. Αποφάσισε να μάθει Κινέζικα και όχι πολύ πιο μετά άρχισε και την δική της επιχείρηση. Πουλούσε C++ μεταφραστές, ένα είδος λογισμικού δηλαδή που μετέφραζε γλώσσες προγραμματισμού σε Κινέζικα σχολεία. Έγινε έτσι δεκτή σε καλοκαιρινά μαθήματα του πανεπιστημίου Stanford και ταξίδεψε στο Πεκίνο.

Η πορεία προς την Theranos

Επηρεασμένη από τον προ-προ-πάππου της, ο οποίος ήταν χειρουργός, η Elizabeth αποφάσισε πως ήθελε να ασχοληθεί με την Ιατρική. Έτσι, το 2001 μπήκε στο πανεπιστήμιο του Stanford με στόχο να γίνει χημικός μηχανικός και εργάστηκε ως βοηθός εργαστηρίου στη Σχολή Μηχανικών. Από τη στιγμή που έφυγε για να σπουδάσει, κανένας γνωστός της δεν ξανάκουσε για αυτήν και με τι ασχολούνταν μέχρι την εμφάνισή της στο εξώφυλλο του περιοδικού «Forbes».

Όταν ήταν πρωτοετής φοιτήτρια, έλαβε την τιμή με όνομα «μελετητής του Προέδρου» και της    επιχορηγήθηκαν 3,000 δολάρια, ώστε να τα αξιοποιήσει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα. Στο τέλος αυτής της χρονιάς δούλεψε σε ένα εργαστήριο στο Ινστιτούτο Genome της Σιγκαπούρης, συλλέγοντας δείγματα αίματος με σύριγγες για να τεστάρει περιπτώσεις οξείας πνευμονίας. Στο δεύτερο έτος των σπουδών της, απευθύνθηκε σε έναν από τους καθηγητές της και του πρότεινε να δημιουργήσουν μαζί μια εταιρία. Εκείνος συμφώνησε κι έτσι η ίδια ίδρυσε την «Real-Time Cures», που έπειτα μετονομάστηκε σε «Theranos».

Μια ύαινα στην κοιλάδα του πυριτίου

Όταν μια ύαινα μυριστεί αίμα, το θράσος της για να τραφεί ξεπερνάει τα όρια του φόβου και μετατρέπεται σε θάρρος τέτοιο, που δύσκολα την σταματάει κάτι. Έτσι ξεκίνησε και έκανε τα βήματα της και η εταιρεία Startup «Theranos», της Elizabeth Holmes στον επιχειρηματικό κύκλο, τα οποία όσο βαρύγδουπο θόρυβο έκαναν όταν ιδρύθηκε άλλο τόσο έκαναν και στο τέλος της.   

Η ιστορία της εταιρείας Τheranos ήταν ένα μεγαλειώδες φιάσκο, μία ύβρις προς τον τομέα της ιατρικής κοινότητας και της υγείας. Ξεκίνησε με την προοπτική να προσφέρει στην παγκόσμια κοινότητα, μία εφεύρεση που θα επηρέαζε «θετικά» την υγεία και εν συνεχεία τις ζωές δισεκατομμυρίων ανθρώπων. Η Elizabeth Holmes ίδρυσε το 2003 την εταιρεία Τheranos (από λογοπαίγνιο των λέξεων «Τherapy» και «Diagnosis»). Ο σκοπός της ιδρύσεως της ήταν να κατασκευάσει ένα μικρό, φορητό μηχάνημα που θα μπορούσε να κάνει εκατοντάδες εξετάσεις αίματος χρησιμοποιώντας μόνο μια μικρή σταγόνα από την άκρη του δαχτύλου, και όχι με κανονικό δείγμα από τη φλέβα, αλλά και να εισάγει τα κατάλληλα φάρμακα στο σώμα των ασθενών χωρίς ενδοφλέβια χρήση με σύριγγα. Αυτή η ιδέα της γεννήθηκε από τον φόβο που είχε από μικρή, με τις σύριγγες και από τον θάνατο του αγαπημένου της θείου από καρκίνο αφού δεν διαγνώστηκε έγκαιρα η ασθένεια.

Ο καθηγητής της, Channing Robertson πίστεψε στο όραμά της όταν λόγω τεχνικών, ιατρικών και τεχνολογικών προβλημάτων κανένας επιστήμονας αλλά και εταιρεία δεν ασχολήθηκε σοβαρά και έγινε το πρώτο μέλος του Δ.Σ. της Τheranos. Επωφελούμενη από τις γνωριμίες με επενδυτές και επιχειρηματίες από τον κύκλο του πατέρα της, κατάφερε εώς τα τέλη του 2004 να συγκεντρώσει κεφάλαιο ύψους 6 εκατομμυρίων δολαρίων για να ξεκινήσει. Δύο χρόνια νωρίτερα, είχε γνωρίσει τον αμφιλεγόμενο 39χρονο Πακιστανό επιχειρηματία με σπουδές στο Τέξας Ramesh Balwani, με τον οποίο ανέπτυξε ερωτική σχέση και έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην όλη ιστορία. Η Τheranos προωθούσε επικοινωνιακά μια μίνι συσκευή συλλογής δείγματος αίματος την Nanotainer και ένα μίνι εργαστήριο ανάλυσης, σε μέγεθος εκτυπωτή laser το Τheranos 1.0. Αυτή έμεινε στα στάδια του πρωτότυπου και προχώρησει στην ανάπτυξη ενός νέου μοντέλου του Edison (προς τιμή του Thomas Edison) το 2007. Η Holmes σε συνδυασμό με την επικοινωνιακή καμπάνια, κλείνει σημαντικές συμφωνίες με σκοπό να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο δίκτυο συνεργατών, αλλά και ένα εντυπωσιακό διοικητικό συμβούλιο, αποτελούμενο από ισχυρές προσωπικότητες από όλους τους χώρους. Η εταιρεία χρησιμοποιούσε πολύ μικρά δείγματα εξετάσεων από απλούς πολίτες. Οι εξετάσεις αυτές γίνονταν με τα συμβατικά μηχανήματα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, λόγω της δυσκολίας πλήρους μετάβασης από αυτά, στα «επαναστατικά μηχανήματα» της Τheranos.

Η έδρα του Theranos στο Πάλο Άλτο, Καλιφόρνια ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: GETTY IMAGES

Τα πρώτα χρόνια η εταιρεία κινούνταν με πλήρη μυστικότητα, μαζεύοντας μόνο υπέρογκα ποσά από ανυποψίαστους επενδυτές, που νόμιζαν ότι επενδύουν σε κάτι καινοτόμο και κερδοφόρο μελλοντικά. Από το 2006 εώς το 2015 απέκρυπτε με μεγάλη μαεστρία, οτιδήποτε μπορούσε να κινήσει υποψίες απάτης και να πλήξει την εικόνα της εταιρείας.

Μέθοδοι «Γκεστάπο» και Μυστικών Υπηρεσιών

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποκάλυψε μετά από έρευνα, ότι η εμμονή της Holmes για εχεμύθεια στην Τheranos, θύμιζε άλλες εποχές και μεθόδους. Για μια δεκαετία η εταιρεία ήταν στην αφάνεια λόγω μεθόδων μυστικότητας και στεγανοποίησης για τα δρώμενα της. Οι επενδυτές δεσμεύονταν να μην αποκαλύπτουν τίποτα για την τεχνολογία της εταιρείας. Στα γραφεία για να μπει κάποιος, υπέγραφε ιδιωτικό συμφωνητικό εχεμύθειας. Φύλακες και ασφάλεια συνόδευαν τους επισκέπτες ακόμα και στις τουαλέτες! Βοηθοί της Holmes κατέγραφαν καθημερινά την ώρα άφιξης και αναχώρησης των υπαλλήλων από το κτήριο. Το δεξί χέρι ο Balwani συνέλεγε πληροφορίες για τις κινήσεις τους με αποτέλεσμα να υπάρχει κλίμα φόβου και ανασφάλειας.

Επίσης απολύθηκαν το 2006 ο οικονομικός διευθυντής, διότι αμφισβήτησε την λογιστική εικόνα της Τheranos. Ίδια τύχη είχαν τεχνικοί κι επιστήμονες που εξηγούσαν στην Holmes, ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν ήταν έγκυρα λόγω τεχνικών προβλημάτων κυρίως. Υπάλληλος το 2007 έχασε το σπίτι του, μετά από αγωγή εναντίον του από την εταιρεία για διαρροή πληροφοριών σε δημοσιογράφο. Το αποκορύφωμα ήταν η απόπειρα αυτοκτονίας τον Μάϊο του 2013, του επιστημονικού διευθυντή Ian Gibbons λίγο πριν συναντηθεί με την Χολμς με θέμα τα τεχνικά προβλήματα. Ο Gibbons απεβίωσε μία εβδομάδα αργότερα σε τοπικό νοσοκομείο.

https://like.philenews.com/elizabeth-holmes-i-megaleiodis-ptosi-tis-disekatommyrioychoy-me-ta-mayra/

Το όνειρο πραγματικότητα

Η Elizabeth Holmes όντως έζησε το όνειρο της για μερικά χρόνια. Να είναι μία αυτοδημιούργητη δισεκατομμυριούχος, με μεγάλη προβολή. Η περιουσία της εταιρείας εκτοξεύτηκε από τα 800.000 στα 9 δισεκατομμύρια δολλάρια σε λίγα χρόνια και η προσωπική της Holmes στα 4,5 δισεκατομμύρια δολλάρια! Τα περιοδικά, παραληρούσαν για την νεότερη αυτοδημιούργητη γυναίκα που κατάφερε να μπει στη λίστα του Forbes με τους «400 πιο πλούσιους ανθρώπους της Αμερικής». Το 2010 επιτυγχάνει μια συμφωνία συνεργασίας με την Walgreens την δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία καταστημάτων φαρμακείων των Η.Π.Α. Αυτό που προκαλεί όμως τεράστια εντύπωση πραγματικά, είναι ότι οι άνθρωποι που συμμετείχαν στο Δ.Σ. της εταιρείας και δεν αντιλήφθηκαν το όλο φιάσκο, ήταν άντρες με τεράστια εμπειρία σε διοίκηση στο ανώτατο επίπεδο και που θεωρητικά είχαν και πρόσβαση στους καλύτερους και πιο ενημερωμένους συμβούλους. Μερικοί από αυτούς ήταν οι εξής: Ο στρατηγός και μετέπειτα υπουργός άμυνας του Trump Robert Matisse, ο θρυλικός και πανούργος υπουργός εξωτερικών των Η.Π.Α. επί Nixon και Ford Henry Kissinger, ο υπουργός άμυνας επί Reagan George Schulz, ο υπουργός άμυνας επί Clinton William Perry. Παρεμπιπτόντως η Holmes ήταν η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο Δ.Σ. της Τheranos καθ’ όλη την διάρκεια της ιστορίας της.

Η πτώση του «Μύθου»

Η κατάρρευση της εταιρείας ξεκίνησε από την εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία ανήκει στον Rupert Murdoch, ο οποίος, ως αποτέλεσμα των ρεπορτάζ της εφημερίδας του, έχασε τα 120 εκατομμύρια δολλάρια που είχε επενδύσει στην εταιρεία. Ο δημοσιογράφος John Carreyrou της εφημερίδας, δημοσίευσε ένα εκτενές, αποκαλυπτικό άρθρο πάνω στη Τheranos, αμφισβητώντας τις μεθόδους και την αξιοπιστία των διαγνώσεων που γίνονταν με τα μηχανήματα της εταιρείας. Στην πραγματικότητα, το «μαγικό προϊόν» της Τheranos, δεν δούλεψε ποτέ, η δε Holmes έκρυβε για χρόνια την αλήθεια από το διοικητικό της συμβούλιο, τους συνεργάτες, τους υπαλλήλους, τους πελάτες της. Τον Ιούνιο του 2014, η Holmes ήταν εξώφυλλο στο «Fortune», με τίτλο «Αυτή η εταιρεία διψάει για αίμα». Δεκαέξι μήνες μετά από αυτό το εξώφυλλο, όλα άρχισαν να κατρρέουν. Το ερώτημα που όλος ο κόσμος περιμένει να απαντηθεί μετά από τις δίκες που θα διεξαχθούν το 2020 είναι το εξής: πώς είναι δυνατόν μια ξανθιά με ψεύτικη φωνή, να εξαπατήσει τόσο πολλούς για τόσο πολύ….

https://like.philenews.com/elizabeth-holmes-i-megaleiodis-ptosi-tis-disekatommyrioychoy-me-ta-mayra/

Μετά την  ‘’ύβρη’’ έρχεται  κάποτε και η  ‘’Νέμεσις’’

Η γυναίκα, που κάποτε βρίσκονταν στην κορυφή της λίστας των πιο καλοπληρωμένων προσωπικοτήτων του πλανήτη, καταλήγει ξαφνικά στην θέση να μην μπορεί να πληρώσει τις ίδιες της προσωπικές ανάγκες. Τραγική ειρωνεία αν σκεφτεί κανείς ότι κάποτε ήταν ‘’αγγελιοφόρος ελπίδας’’ για το ιατρικό μέλλον.

Πού βρίσκεται όμως σήμερα η Elizabeth Holmes;

Από τον Ιούνιο του 2018 η Elizabeth Holmes και ο Ramesh ‘’Sunny’’ Balwani  πρώην πρόεδρος και επικεφαλής λειτουργός της εταιρείας  ‘’Theranos’’ αντιμετώπισαν 11 κατηγορίες στο σύνολο. Οι δύο από αυτές ήταν για συνωμοσία απόπειρας τηλεπικοινωνιακής απάτης (ενάντια σε  επενδυτές, σε γιατρούς και ασθενείς) οι υπόλοιπες 9 αφορούσαν  πραγματική τηλεπικοινωνιακή απάτη με ποσά που κυμαίνονται από το κόστος μιας εργαστηριακής δοκιμής στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

A New Look Inside Theranos’ Dysfunctional Corporate Culture
https://www.wired.com/story/a-new-look-inside-theranos-dysfunctional-corporate-culture/

Την αποκάλυψη αυτής της τεράστιας απάτης όπως είπαμε έκανε ο John Carreyrou  ερευνητής Δημοσιογράφος της ‘’The Wall Street Journal’’, o οποίος παρακολουθούσε στενά ήδη δύο χρόνια πριν τις κινήσεις της Theranos  και με ιδιαίτερο ενδοιασμό για την αξιοπιστία της Holmes και της εταιρείας της. Τον Οκτώβριο του 2015 ο Carreyrou δημοσίευσε τα πρώτα από τα πολλά ερευνητικά του κομμάτια αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας αιμοληψίας της Theranos. Όπως απέδειξε, η Theranos διενεργούσε μόνο περίπου 12 εξετάσεις χρησιμοποιώντας τη δική της ελλιπή τεχνολογία, ενώ η πλειονότητα των αναλύσεων γίνονταν με κανονικά δείγματα που χορηγούνταν ενδοφλεβίως, σε άλλα εργαστήρια και σε ανησυχητικά μη-επιστημονικές συνθήκες. Σιγουρεύτηκε πολύ περισσότερο για τις υποψίες του όταν πραγματοποίησε  μια συνομιλία με τα γραφεία της εταιρείας και οι απαντήσεις που έλαβε ήταν τελείως ασαφείς, αυτό τον οδήγησε βέβαια σε μια πολύ περεταίρω έρευνα, από την οποία αποκαλύφθηκαν τα χιλιάδες κρυμμένα μυστικά μιας πολύ καλοστημένης κομπίνας, η οποία όχι μόνο είχε εξαπατήσει χιλιάδες κόσμο και επενδυτές, αλλά και τους ίδιους τους εργαζομένους της.

NEW YORK TIMES
https://www.nytimes.com/2016/04/01/business/report-shows-theranos-testing-plagued-by-problems.html

Εκείνο το διάστημα η Theranos ήταν  η μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυσυζητημένες εταιρείες στο Silicon Valley με εκτίμηση εσόδων στα 9 δισεκατομμύρια δολάρια και την υποστήριξη μεγάλων επενδυτών υψηλού προφίλ όπως ο Tim Draper και Rupert Murdoch. 21 Μαϊου  του 2018 κυκλοφορεί το βιβλίο του  Carreyrou με τον τίτλο «Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup»,το οποίο από τον τίτλο του και μόνο καταλαβαίνει κανείς ότι περιγράφει τα μυστικά και ψέματα που έλαβαν χώρα πίσω από τις πύλες της ονειρεμένης, κάλπικης εταιρείας όπως και τις λεπτομέρειες για την άνοδο μέχρι και την πτώση της. Ακολούθησε ένα ντοκιμαντέρ περιγράφοντας την άνοδο και πτώση της Holmes και της εταιρείας της που κυκλοφόρησε από την HBO το 2019. Όπως αναφέρεται επίσης στην διαδικασία παραγωγής βρίσκεται και μια Χολιγουντιανή ταινία, η οποία ενδεχομένως θα παρουσιάζει την όλη ιστορία. Σημαντικό προς αναφορά είναι ότι ο Carreyrou στο βιβλίο του περιγράφει ότι η Holmes έχει αναμφισβήτητα τάσεις κοινωνιοπαθητικής διαταραχής προσωπικότητας μιας και ως κοινωνιοπαθής περιγράφεται αυτός που δεν έχει καμία απολύτως συνείδηση. Μία από αυτές  τις τάσεις είναι το παθολογικό ψέμα κάτι που σύμφωνα με τον Carreyrou η Holmes άρχισε να αναπτύσσει από τότε που παράτησε το Πανεπιστήμιο της με μικρά ψέματα και αργότερα ιδρύοντας την εταιρεία της τα ψέματα έγιναν τόσο πολλά και συχνά  που στην συνέχεια και για την ίδια, δεν ήταν διακριτή η διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ψεμάτων και της πραγματικότητας. Επίσης κατά την άποψή του ένα άλλο δείγμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν ότι

https://www.bustle.com/p/5-mind-blowing-stories-about-elizabeth-holmes-theranos-from-john-carreyrous-bad-blood-16951838

όταν ρωτήθηκε από τον ίδιο αν νιώθει ένοχη για όλες τις ζωές εκείνων των ανθρώπων που επηρεάστηκαν από τα ψέματα της, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών που έχασαν τα χρήματά τους και των περίπου χιλίων εργαζομένων που έχασαν την εργασία τους και στους ασθενείς που δόθηκαν εντελώς ανακριβή αποτελέσματα αιμοληψίας, η ίδια δεν έδειξε ούτε ίχνος μεταμέλειας ζητώντας συγγνώμη για το λάθος της και τις ζωές των ανθρώπων που έθεσε σε κίνδυνο, ούτε παραδέχθηκε οποιαδήποτε εξαπάτηση, τουναντίον ωρυότανε μέχρι τέλους για την υποτιθέμενη αθωότητά της.

Η δική της Holmes που ονομάστηκε και «δίκη της δεκαετίας», αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Αυγούστου του 2020 ,στο San Jose της California, με την επιλογή της ένορκης επιτροπής να γίνεται στις 28 Ιουλίου του 2020. Η Holmes και ο Balwani αντιμετωπίζουν  ποινή 20 ετών φυλάκισης και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια ως πρόστιμο.

Μέχρι τότε όμως τι;

Σύμφωνα με το περιοδικό Vanity Fair η Holmes άφησε το παλιό της σπίτι στην Καλιφόρνια και διαμένει σε ένα πολυτελές διαμέρισμα στο Σαν Φρανσίσκο, εξακολουθεί να θεωρεί τον εαυτό της ως θύμα και κατηγορεί τους δικηγόρους David Boies και Heather King όπως και τον John Carreyrou για όσα συνέβησαν. Στο περιοδικό ακόμα, αναφέρεται πως ζει μια φυσιολογική ζωή, ανεπηρέαστη από την όλη ιστορία με την Theranos και πως είναι αρραβωνιασμένη με έναν άντρα 8 χρόνια νεότερο της, κληρονόμο φιλοξενίας που εργάζεται επίσης στην τεχνολογία. Σύμφωνα με το ABC News, παρά την επικείμενη καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου για την περίπτωση απάτης της Τheranos, η Holmes αναζητά κεφάλαια για μια νέα επιχείρηση.

Μήπως να θεωρηθεί αυτό ως οιωνός μιας νέας πλεκτάνης;

Ένα είναι σίγουρο. Ο ξανθός αυτός ‘’άγγελος’’ ξέρει να μεταμφιέζεται πολύ καλά.

Κατηγορίες
Κοινωνία Πολιτισμός

Από την Oθόνη στο Χαρτί… ”What the fact” Tο Βιβλίο, από τον Mikeius

Τον έχουμε συνηθήσει στο YouTube στο κανάλι του Comedy Lab αλλά τον γνωρίζουμε ακόμη περισσότερο από τα γνωστά ΜΠΡΑΦ. Ο Μikeius mikekakius,μακάκιους ή απλά Μιχάλης ανοίγει τα μάτια του απλού κοσμάκη και μας βοηθά να καταλάβουμε την επιστήμη λίγο παραπάνω. Ξεκίνησε σαν ένα απλό πείραμα χωρίς την σιγουριά ότι θα έχει απήχηση και τώρα έχει κάνει περιοδεία όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας το βιβλίο του “What The Fact” από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Ήταν στην Κομοτηνή στις 21/1/2020 για την παρουσίαση του και του έστειλα email για να του πάρω μια συνέντευξη. Όταν είδα την απάντηση του ήμουν έξω και ενθουσιάστηκα αρκετά σε σημείο που με κοίταξαν οι γύρω μου. Είχα έτοιμες τις ερωτήσεις μου από το πρωί , στις 6 το απόγευμα εγώ και η παρέα μου που μετατράπηκε σε… τηλεοπτικό συνεργείο φτάσαμε στην Λέσχη Κομοτηναίων, εκεί τον βρήκαμε να ετοιμάζει την παρουσίαση του για ένα live “What The Fact”. Τον χερετήσαμε του συστηθήκαμε και καθίσαμε, μετά από λίγα λεπτά ανεβήκαμε μαζί του στον επάνω όροφο στο lounge. Kαθήσαμε διπλά στο τζάκι, μας βοήθησε να στήσουμε και να βρούμε την καλή πλευρά που θα φαινόμαστε και οι δυο καλύτερα γιατί…amatures. Στο τέλος της συνέντευξης τον ευχαριστήσαμε και κατεβήκαμε για την έναρξη της παρουσίασης του. Καθ όλη την διάρκεια της συνέντευξης ήταν πολύ πρόσχαρος με το κλασσικό χιούμορ που όλοι ξέρουν έτσι μας έκανε να γελάμε όλη την ώρα ένας ανοιχτός άνθρωπος με ωραίο λόγο ομιλητικός ίσως όλα αυτά να είναι λόγω του ότι είναι πολλές φόρες έτσι η δουλειά του άλλα σίγουρα δεν είναι “σνομπ” και “ξιπασμένος”, είναι ένας απλός άνθρωπος που άπλα του αρέσει η επιστήμη αλλά και να μοιράζεται “facts” γ’αυτή.

Μετά την παρουσίαση ο Μιχάλης έβγαλε φωτογραφίες και υπέγραψε τα βιβλία των παρευρισκόντων και θαυμαστών
Με αφορμη την πρεμιερα της 4ης σεζον του “What The Fact” μιλαμε για τον Mikeius και το βιβλίο του WTF