Κατηγορίες
Uncategorized

3η εκδήλωση του ΙΕΚ για την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία, το Δημόσιο ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο φιλοξενίας ενημερωτικών δράσεων, με σκοπό την προώθηση μάθησης με εναλλακτικούς τρόπους , πραγματοποίησε την τρίτη από τις τέσσερις εκδηλώσεις, που έχει προγραμματίσει .Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με αναπηρία, ο Υποδ/τής της Τροχαίας Αλεξ/πολης κ Ζούπης, ο ψυχίατρος ψυχοθεραπευτής κ. Ζιάκας και η λογοθεραπεύτρια κ. Βλοτινού.

Οι σπουδαστές των τμημάτων εργοθεραπείας, βρεφονηπιοκόμων και τουριστικών επαγγελμάτων έδωσαν την δυνατότητα μέσω της βιωματικής μάθησης,(μαθαίνω μπαίνοντας στη θέση του άλλου) ,να μπουν οι σπουδαστές στη θέση των ατόμων με κάποιας μορφής αναπηρία.

Η Δ/τρια του ΙΕΚ χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ως ημέρα απολογισμού, ενώ η κ. κα Τζώρτα εκπαιδεύτρια του ΙΕΚ επισήμανε ότι η Ευρώπη και η κοινωνία αντιμετωπίζει πλέον με διαφορετικό τρόπο τους ανθρώπους με αναπηρία και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας νέων δομών.

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ατόμων με αναπηρία του Ν. Έβρου κ. Κων/νος Ευθυμιάδης, ανάπηρος και αυτός με ολική τύφλωση, μετά από μια σπάνια ασθένεια ,έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το Σύλλογο και προέτρεψε για την συμμετοχή περισσότερων μελών .

Ο κ. Ευθυμιάδης ανέφερε ότι ο σύλλογος ιδρύθηκε το 2005 και απαριθμεί 5000 άτομα στον Ν, ΄Εβρου. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομοσπονδίας με έδρα την Κομοτηνή.

Όπως επισήμανε ο κ Ευθυμιάδης σε έλεγχο της Ελλάδας από την αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ διαπιστώθηκε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα για την υποστήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων αυτών αλλά πρέπει να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση σε πολλά επίπεδα ακόμη όπως στο επίπεδο των ίσων ευκαιριών, στην προστασία από την κακοποίηση και την σεξουαλική κακοποίηση , την προσβασιμότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, τεχνολογία , εκπαίδευση, υγεία, δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα ,συνταξιοδότηση .

Στη συνέχεια η κ. Λογαρά ανάπηρη και η ίδια μετά από τροχαίο ατύχημα μέσα από την εμπειρία της ανέπτυξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και τόνισε ότι η ευθύνη του καθενός μας είναι πολύ μεγάλη και ότι οι οδηγοί πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην οδήγηση και να συμμορφώ-νονται στον κώδικα οδικής συμπεριφοράς.

Ο Υποδιοικητής της τροχαίας επισήμανε την ανάγκη της εκπαίδευσης στη καλή οδική συμπεριφορά και έδωσε σημαντική βοήθεια σε πρακτικά ζητήματα.

Παράλληλα ο ψυχίατρος- ψυχοθεραπευτής κ. Βλοτινού τόνισε ότι η αναπηρία είναι ταυτόσημη με την ανθρώπινη ύπαρξη και ότι δεν είμαστε όλοι όμοιοι αλλά αξιώνουμε την ισοτιμία .

Αναπηρία δεν θεωρείται μόνο η κινητική αναπηρία αλλά υπάρχουν πολλών ειδών αναπηρίες συμπλήρωσε η εργοθεραπεύτρια κ. Βλοτινού ,όπως η νοητική, αισθητηριακή ,οι ψυχιατρικές αναπηρίες και οι μικτές και τόνισε ότι η αναπηρία είναι ένα κοινωνικό ζήτημα και πρέπει α αρθούν όλα τα εμπόδια, να καταρριφθεί η προκατάληψη και τα στερεότυπα.

Η εκδήλωση έκλεισε με την παρουσίαση video που συγκίνησε τους παρευρισκόμενους.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες της εκδήλωσης.